Beschermd dorpsgezicht Easterein

Wat is er te doen

Easterein is een sfeervol dorp gelegen in de Greidhoeke. Dat is het deel van Friesland dat bekend staat als het echte platteland. Hier vind je dan ook veel boerenbedrijven en ook nog totale rust.

Geniet van die rust als u ’s avonds in de tuin zit en bij de schemering de vleermuizen ziet rondfladderen en als het donkerder wordt kunt u bij helder weer de melkweg zien. En als u even een ommetje door het dorp maakt, heeft u goede kans de ransuil te zien en te horen. Daarna is het stil en donker tot de haan u ’s morgens wekt.

De omgeving van Easterein leent zich uitstekend voor wandelen, fietsen en varen.

Wandelen

Er zijn een 3-tal wandelroutes direct vanuit de B&B te doen. Vooral in de lente en de zomer vinden wij het idyllisch. Op het land staan de koeien te grazen en de oevers van de sloten staan vol fluitekruid en boterbloemen. In het water vind je de zeldzame zwanenbloem en krabbenscheer en natuurlijk veel waterlelies. De mooie donkere Friese paarden in het groene gras maken het plaatje compleet. Soms lijkt het alsof je door een schoolplaat loopt.

Wandelingen in en rond het dorp: Wandelkaart-Doarpsbelang

Voor wie langere afstanden wil wandelen is het Sint Odulphuspad (260 km) misschien een leuke optie:

www.waterlandvanfriesland.nl

Fietsen

Gecombineerd zijn de wandelroutes ook met de fiets gemakkelijk te doen. Daarnaast zijn er tal van andere mooie fietstochten te maken, bijvoorbeeld deze 32 km lange tocht door de Greidhoeke. Fietsen zijn in de nabije omgeving van de B&B te huur. Voor meer informatie:

Fietsroute door de Greidhoeke

Varen

Voor wie de omgeving liever vanaf het water wil ontdekken is er mogelijkheid een bootje te huren in de buurt van onze B&B. Vraag naar de mogelijkheden.

Steden en dorpen

Naaste het weidse landschap met zijn dorpen en kop-hals-rompboerderijen, is Friesland ook bekend om zijn steden, vol prachtige monumentale grachtenpanden en pakhuizen waaruit de rijkdom van weleer blijkt. Bolsward, IJlst, Sneek, Franeker en Leeuwarden zijn in 20 autominuten te bereiken. Harlingen, Hindelopen en Workum iets verder weg. Slenter door de smalle straatjes en langs de grachten vol leuke winkeltjes en geniet van een hapje en drankje in de gezellige eethuisjes en cafés. Of bezoek eens een museum zoals:

Eise Eisinga Planetarium in Franeker: www.planetarium-friesland.nl

Fries Museum in Leeuwarden: www.friesmuseum.nl

Jopie Huisman Museum in Workum: www.jopiehuismanmuseum.nl

Fries Scheepvaart Museum in Sneek: www.friesscheepvaartmuseum.nl

Adellijke woningen

Friesland is ook bekend om zijn adellijke woningen, states genoemd. Hoewel sommige nog privé eigendom zijn, worden ze toch opengesteld voor het publiek en rondleidingen verzorgd. Vaak zijn er prachtige tuinen en orangeriën aangelegd. Dekema State in Jelsum: www.dekemastate.nl Heringastate/Poptaslot in Marsum: www.poptaslot.nl